Tuesday, October 7, 2008

...Aku di dalam Bulan Syawal...

Dalam bulan yang baik ni, dah tentu la aku nak amik kesempatan nak ucapkan Selamat Hari Raya ntuk semua pembaca post aku ni..Rasa-rasanye takde kot..hahahah..Ape-ape hal, Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

Tahun ni, aku ada 3 pasang baju kurung raya, 2 pasang aku beli sendiri, sepasang lagi uncle aku belikan..hehehe..tak pernah2 ada 3 pasang bju raya, slalunye paling bnyak pun 2 pasang..Dan raya 2 3 tahun yg lepas, aku cuma mampu beli sepasang aje. Rezki Tuhan kasik..Alhamdullillah..

Cerita di sebalik raya aku tahun ni..Emm..Macam biasa la company aku ni, sehari sebelum raya baru masukkan gaji staff2 dia..Macam aku ni yg papa kedana ni, memang pening la pikir nak beli brg-brg raya ntuk umah aku tu, termasuk baju raya mama dan adik-adik aku..Itu tak termasuk dgn bil-bil bulanan yg aku kene settle. Pening kepala beb time tu, nak bt kuih raya pun dah tkde mood, aku passkan aje tugas bt kuih raya kat adik aku..hehehe..bukan saje tkde mood, tpi lebih kepada malas sebenarnye..heheheh..

Itu cerita gaji raya aku..Nak dijadikan raya aku bertambah syahdu, adik aku yg paling junior la, umo nak dekat 2 tahun, kene demam panas lak, sehari sebelum raya tu, badan dia dah panas, muntah-muntah, makan pun taknak...Ape lagi kelam kabut la kitaorg seisi rumah handle dia. Tak bangun dia dari tmpat tido dia. tido je memanjang..Raya pertama dia dah bleh bangun, tapi demam dia masih lagi belum kebah. Kitaorg gagahkan jugak bawa dia ke kubur arwah abah aku, pastu ke umah tokwan aku, tmpat wajib berkumpul setiap kali raya. Kat sana dia mengamuk sbb mungkin tak larat sgt. Tghari kitaorg suma balik ke umah, tidokan dia smpai ke mlm...Kecian..Kebetulan plak, klinik yg dia slalu pegi tu tutup seminggu. Itu yg buat demam dia lambat kebah. Raya kedua, alhamdullillah dia makin sihat, ceria skit berbanding hari2 sebelumnya. Tapi badan masih panas, ada flu dan batuk. Hari ni, dia dah sihat alhamdullillah, selera mkn dia kembali macam biasa. Malah bertambah-tambah nakal, dan petah bercakap. Penat jugak melayan.

Raya kali ni serba sederhana, kehilangan abah masih terasa. Rindu pada kehadiran dia, pada usikan dia setiap kali ada kanak-kanak dtg ke rumah ntuk kutip duit raya. Time raya camni, dia gemar makan ketupat dengan kari ayam, muruku dan baulu. Itu memang kegemaran dia. Aku rindu betul dgn abah.

Seminggu cuti raya, seminggu jugak aku hentam berkurung dlm umah, tak ke mane-mane, seminggu aku layan tv dan family aku.

Hari ni, hari kedua aku start bekerja. Nothing much, tapi tak puas tul dok umah walaupun tak bt ape-ape kan..hehehe..kuih raya bnyak lagi, aku la nmpaknye yg akan habiskan kuih raya adik aku bt tu..ye ar, adik aku dah balik kolej, along aku pun sama balik penang. Tinggal aku aje la..huhuhuu...Tahun ni tahun terakhir along akan beraya dgn kitaorg sebagai seorg bujang..Hujung tahun ni, InsyaAllah kawin la dia dgn kekasih hati merangkap tunang kesayangan dia tu..hehehhee...Tahun depan, silap-silap raya dgn anak pertama skali..hahahaha...
Aku bile la ye? Calon jodoh pun tkde lagi nih..huhuhuh...Allahualam..

Bulan Syawal ni jugak, aku akan sambut birthday aku yg ke 25..Tahun lepas, hadiah yg aku dapat ialah Big Gulp RM 2.70 dari 7-Eleven..hehehe..tahun ni tktau la ape yg aku dpt..Kalau dpt hp lipat sebijik, tak pun yg slide tu ke, mesti best kan..sape la nak bg hadiah cmtu kat aku nih...heheheh...klu ada confirm aku akan consider jadi calon jodoh aku..Mengarut aje..

Oklah, aku nak chow dulu, nnti2 aku post lagi...daaaa....

1 comment:

Light said...

best bace post hang ni